• Płyty indukcyjne

  • Parametry

Coraz więcej osób zwraca uwagę na nowoczesne urządzenia w swoim domu, zwłaszcza w kuchni. Jednym z takich innowacyjnych urządzeń są płyty indukcyjne. Standardowa czteropalnikowa płyta indukcyjna wyposażona jest w specjalne cewki, przez które przepływa prąd. W wyniku tego powstaje pole magnetyczne, które przekazuje energię bezpośrednio do naczyń. Warunek jest taki, że naczynia muszą być wykonane z materiału ferromagnetycznego. Dlatego też na płytach indukcyjnych można używać tylko garnków i patelni ze stali nierdzewnej, żeliwa lub specjalnej ceramiki z metalowym dnem.

Zalety płyt indukcyjnych

Największą zaletą płyt indukcyjnych jest ich energooszczędność. Ponieważ energia cieplna generowana jest bezpośrednio w garnku, straty energii są minimalne. W praktyce oznacza to, że płyta indukcyjna zużywa nawet o 40% mniej energii niż tradycyjne płyty elektryczne. Kolejną zaletą jest wygoda użytkowania. Mnogość dostępnych funkcji czy możliwość kupienia płyty indukcyjnej z pochłaniaczem znacznie ułatwia użytkowanie. Co więcej, można wybierać między modelami z dwiema, trzema, czterema czy nawet pięcioma strefami grzewczymi.